Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 costen.jpg

Η κροταφογναθική άρθρωση είναι η κινητή άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο κρανίο στη περιοχή του κροταφικού οστού. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από κάθε αυτί στο σημείο σύγκλεισης της άνω με την κάτω γνάθο.

Πρόκειται για μιά από τις πλέον πολύπλοκες διαρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, αποτελούμενη από το κροταφικό οστό, την κάτω γνάθο, τον διάρθριο δίσκο, και τους μασητικούς μύες που εξασφαλίζουν την ομαλή κίνηση της γνάθου και στις 3 διαστάσεις (πάνω-κάτω, εμπρός-πίσω, αριστερά-δεξιά) που είναι απαραίτητη για τις λειτουργίες της μάσησης και της ομιλίας μας λέει ο  κύριος ΣΥΛΛΙΓΑΡΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Η κάτω γνάθος καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο άκρο (κόνδυλος) που προσαρμόζεται σε ένα κοίλωμα του κροταφικού οστού (κροταφική γλήνη) σε κάθε πλευρά του κρανίου. Ανάμεσα τους παρεμβάλλεται ο διάρθριος δίσκος, ο οποίος μπορεί να κινείται ελεύθερα μέσα στην άρθρωση ανάμεσα στα δύο μέρη της. Ο σκοπός του διάρθριου δίσκου είναι η απόσβεση των κραδασμών και η διευκόλυνση της ομαλής κίνησης της σιαγόνας όταν ανοίγουμε και κλείνουμε το στόμα μας.

Αιτίες Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
Σχετίζονται με μετατόπιση ή δομική βλάβη του διάρθριου δίσκου, φθορά ή κάταγμα του κονδύλου της γνάθου, με εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ σε σχετικά λιγότερες περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπίζεται στους μύες του προσώπου που ελέγχουν την κίνηση της γνάθου.

Οι δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης εμφανίζονται συνήθως όταν είτε η ίδια η άρθρωση είτε οι μύες που την ελέγχουν βρίσκονται κάτω από έντονη πίεση ή συνεχή φόρτιση. Τα αίτια της πάθησης μπορεί να σχετίζονται άμεσα με την φυσιολογία της άρθρωσης αλλά αρκετές φορές η πρωτογενής αιτιολογία είναι ψυχολογικής φύσεως.

Κακή σύγκλειση δοντιών. Όταν τα δόντια των δύο σιαγόνων έχουν πρόβλημα σύγκλεισης δηλαδή δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα ώστε να πατάνε ομοιόμορφα όταν δαγκώνουμε,
Βρουξισμός (σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών).
Άγχος και ψυχολογική πίεση.
Τραυματισμοί της γνάθου, της άρθρωσης ή των μυών μπορεί να εξελιχθούν σε δυσλειτουργία της ΚΓΔ
Επαγγελματικές συνήθειες όπως πχ. κάποιος που μιλάει πολύ ώρα στο τηλέφωνο στηρίζοντας το ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο.
Kακή στάση σώματος και κλίση της κεφαλής προς τα εμπρός κατά την πολύωρη εργασία σε υπολογιστή.

•  Υπερβολικές κινήσεις, όπως το υπερβολικό άνοιγμα του στόματος πέραν του φυσιολογικού ορίου πχ. σε ένα χασμουρητό.
•  Κακές συνήθειες, όπως να δαγκώνουμε συνεχώς τα νύχια μας, ένα μολύβι ή άλλα αντικείμενα.
•  Το μάσημα τσίχλας για πολλές ώρες την ημέρα καταπονεί την άρθρωση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
•  Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Συμπτώματα του Κροταφογναθικού Συνδρόμου
Κλινικά χαρακτηριστικά
Τα κυριότερα κλινικά χαρακτηριστικά του ΚΓΣ είναι ο πόνος, ο περιορισμός της κινητικότητας, οι θόρυβοι και το κλείδωμα της άρθρωσης

Τα συχνότερα συμπτώματα σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι:

Πόνος στην περιοχή της άρθρωσης ή στο πρόσωπο που συνήθως εκδηλώνεται κατά την μάσηση, ομιλία, και γενικά στο άνοιγμα του στόματος. Όμως, η ένταση του πόνου δεν είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος, μία άρθρωση με αρχόμενη βλάβη μπορεί να πονά περισσότερο από ότι στη συνέχεια όταν η άρθρωση μπορεί να έχει σχεδόν καταστραφεί.
Ήχοι στην άρθρωση (clicking) όταν ανοιγοκλείνουμε το στόμα (που μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο αλλά όχι πάντα). Οι ήχοι αυτοί προκαλούνται κατά την αλλαγή της θέσης του δίσκου, ή και λόγω της άμεσης τριβής των δύο οστών όταν ο δίσκος έχει καταστραφεί ή έχει πλήρως μετακινηθει.
Αδυναμία να ανοίξουμε αρκετά το στόμα. Συμβαίνει συχνά σε ασθενείς με ΚΓΣ το στόμα να ανοίγει ή κλείνει μόνο μέχρι ενός σημείου και να πρέπει να μετακινήσει ο ασθενής τη γνάθο προς τα πλάγια, εμπρός ή πίσω για να μπορέσει να ανοίξει ή κλείσει τελείως το στόμα.
‘Κλείδωμα’ του στόματος σε ανοικτή ή κλειστή θέση. Σε ακραίες περιπτώσεις το στόμα μπορεί να κλειδώσει εντελώς.
Δυσκολία ελέγχου της κίνησης της σιαγόνας.
Δυσκολία στη μάσηση. Τα δόντια δίνουν την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται στη σωστή θέση και δεν ΄πατάνε’ σωστά μεταξύ τους.
Πόνος στη σιαγόνα ή και τα δόντια μετά τον ύπνο.
Πονοκέφαλοι, που γίνεται εντονότεροι με το ανοιγόκλειμα του στόματος είναι επίσης συνηθισμένο σύμπτωμα σε ασθενείς με κροταφογναθικό σύνδρομο.
Πόνος ή βούισμα στο αυτί.

Λιγότερα συχνά συμπτώματα ΚΓΣ είναι επίσης :
• Ευαισθησία στο φώς, ζαλάδα
• Οίδημα στα πλάγια του προσώπου
• Πόνος στο λαιμό ή τους ώμους

Διάγνωση

Πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί το κροταφογναθικό σύνδρομο, είναι κοινά με αυτά άλλων παθήσεων δυσκολεύοντας τη διάγνωση. Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανάλογα συμπτώματα και πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την διαφορική διάγνωση είναι η νευραλγία τριδύμου, παθήσεις σιελογόνων, ημικρανίες, ωτίτιδα, ινομυαλγία κ.α.

Ο οδοντίατρος, ο γναθοχειρουργός ή ο ΩΡΛ θα προχωρήσει σε λήψη πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση των κροταφογναθικών αρθρώσεων και των κινήσεων της σιαγόνας. Μπορεί να χρειαστεί επίσης η λήψη πανοραμικής ακτινογραφίας ή και μαγνητική τομογραφία. Αναλόγως των ευρημάτων της διάγνωσης θα αποφασιστεί και η καταλληλότερη θεραπεία του κροταφογναθικού συνδρόμου.

SYLLIGARDAKHS.jpg

ΣΥΛΛΙΓΑΡΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση