Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 

vaccines.jpg

Την ανάγκη μείωσης των τιμών των εμβολίων που αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια για να αποτραπεί η εξάπλωση ασθενειών έθεσε ως θέμα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας σε τεχνική ενημέρωση για την ανοσοποίηση, στο πλαίσιο της 67ης  Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης στη Βουδαπέστη.

Όπως ανέφερε η εκτόξευση του κόστους των παιδικών εμβολίων κατά 2.700% και οι συχνές ελλείψεις λόγω ελλιπούς παραγωγής την τελευταία δεκαετία δημιουργούν προβλήματα στην πετυχημένη έκβαση του καθολικού εμβολιασμού.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των τιμών είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο καθένας να εκπληρώσει τους στόχους εμβολιασμού και να αποτρέψει την εξάπλωση ασθενειών στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» τόνισε ο κ. Μπασκόζος

Συμμετέχοντας στην Τεχνική Ενημέρωση με θέμα: «Ανοσοποίηση κι μετανάστευση: Διασυνοριακός συντονισμός της ανοσοποίησης: στοχεύοντας σε μια αμερόληπτη, συστηματική και βιώσιμη προσέγγιση», ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει δοθεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας στην προστασία της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών.

Ενημέρωσε για την οργάνωση μαζικών εμβολιασμών που ξεπέρασαν τους 30.000, στους  χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών και αφορούσαν την κάλυψη 10 παιδικών νοσημάτων. Συγκριμένα ανέφερε ότι «μετά τον Μάρτιο του 2016 και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού κατά 10 παιδικών ασθενειών (Διφθέρα, Τέτανο, Κοκκύτη, Αιμόφιλοινφλουέντσας, Ηπατίτιδας Β, Πνευμονιόκοκκο, Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά και Πολιομυελίτιδα). Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί από τον Μάιο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017. Η εκτιμώμενη κάλυψη εμβολιασμού (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών (σύμφωνα με την κατάλληλη ηλικία εμβολιασμού) ήταν 83% για ΜΜR, 76% για πνευμονόκοκκο και κυμαινόταν από 75% έως 82% για τις άλλες ασθένειες».

Συνολικά όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας η εμβολιαστική κάλυψη ξεπέρασε το 80% που είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υπολογισθούν οι εμβολιασμοί στις χώρες διέλευσης και επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της UNICEF, του ΠΟΥ της ΕΕ και των ΜΚΟ.

«Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η ανοσοποίηση των παιδιών των προσφύγων θα συνεχιστεί έως την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων ανοσοποίησης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εμβολιαστικής  Δράσης το 2015-2020»επισήμανε.

Αναφορικά με τον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα πιθανές αιτίες σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο θα μπορούσαν να είναι η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη από ενδημικές χώρες, και  η ύπαρξη πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες.

Σχετικά με την έξαρση της ιλαράς που παρατηρείται σε πολλές  ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι στην Ελλάδα  έως τις 3/9/2017, έχουν κοινοποιηθεί 100 κρούσματα ιλαράς. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό. Ενώ κανένας θάνατος από ιλαρά δεν έχει κοινοποιηθεί στην Ελλάδα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συντονίζει την εντατικοποίηση της ανοσοποίησης με εμβόλιο MMR με τη μορφή εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και ομάδες πληθυσμού Ρομά σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ και με τις τοπικές αρχές δημόσιαs υγείαs. Περισσότερα από 25.000 εμβόλια MMR πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2016 - Ιούλιος 2017.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση