Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

xanthos-pfs.jpg

Μια νέα λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί τα μέλη του Διοικητικού Συλλόγου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών (ΠΦΣ) και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τετάρτη.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που διήρκεσε περίπου δύο ώρες ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι η Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό που καταργήθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιβλήθηκε στην χώρα μας από τους δανειστές μας και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν πέτυχε μη προσελκύοντας  επενδυτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επίμαχη ακυρωθείσα Υπουργική Απόφαση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι τα φαρμακεία μπορούν να ιδρύονται από άτομα που δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Από πλευράς του ΠΦΣ προτάθηκε στον Υπουργό να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα  το μοντέλο  της Γερμανίας όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.

Οι δυο πλευρές τελικά  συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού  δικαίου.

O πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έθεσε και το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και τόνισε πως «η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά». Οι φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν επίσης  πώς  η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό  χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο την βιομηχανία .

Ο Υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει  πρόβλημα στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή αλλά δεν πήρε καμία δέσμευση για διαθρωτικές αλλαγές στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ.

Αναφορικά με  το ωράριο των φαρμακείων  ο κ. Ξανθός  αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί  και τόνισε πως «πρέπει να  δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού , τακτικότητας  και βελτίωσης της εξυπηρέτησης  του κοινού».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΠΦΣ ανέφερε  πως « η σημερινή κατάσταση είναι εκτός του  κλίματος του νομοθέτη και έχει πάρει  διαστάσεις  μη ελέγξιμες» .

Για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ  ζήτησε να διασφαλισθεί  η απόδοση τους εντός των συμβατικών  υποχρεώσεων , ενώ για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) συνεχίζει την άρση πίστωσης για αναλώσιμα προς τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος ζητήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο  Περί Ιατρικών Συλλόγων , να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις που να συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου .

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως «ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα το κλάδου μας. Ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί  και στην πράξη.  Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας».

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση