Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

emvmin.ets.jpg

Επιστολή σχετικά με την ένταξη του εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με αφορμή το διευκρινιστικό σημείωμα που αναρτήθηκε στα δελτία τύπου του υπουργείου, με την ανακοίνωση κρούσματος μηνιγγίτιδας τύπου Β στην Αττική.

Όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι στις 13/10/2016 είχε αποστείλει στον υπουργό επιστολή και πρόταση σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος εμβολιασμών και όσον αφορά την ένταξη του εμβολίου αυτού στο πρόγραμμα, δεν πήρε καμία απάντηση.

«Παρότι, επομένως, θα περιμέναμε από εσάς να ζητήσετε επικαιροποίηση για επανεξέταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της ένταξης του εμβολίου εναντίον του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθείτε να αγνοείτε τα δεδομένα.

Επί της ουσίας λοιπόν, μας λέτε, ότι τα 60 κρούσματα τον χρόνο πού έχουμε στην χώρα μας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), οι θάνατοι των 5 κατά μέσο όρο παιδιών τον χρόνο από τη νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν με βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές), αποτελούν για εσάς "χαμηλή επιδημιολογική επίπτωση"».

Κύριε Υπουργέ, μπορεί για εσάς όλα τα παιδιά αυτά να μην αποτελούν ένα ισχυρό λόγο χρηματοδότησης του εμβολίου, όμως για εμάς, όταν οι γονείς μας ρωτούν στο ιατρείο μας, εμείς δεν μπορούμε να τους πούμε να μην το εμβολιάσουν με κίνδυνο να χάσουν το παιδί τους. Βλέπετε τότε, για εμάς, η επιδημιολογία για το παιδί που παρακολουθούμε, το δικό μας δηλαδή παιδί, είναι στο 100%», τονίζουν οι παιδίατροι.

Η ανακοίνωση συμπληρωματικά επισημαίνει ότι:
• Η πρόληψη με το εμβόλιο στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία.
• Το εμβόλιο σώζει ζωές.
• Όσοι νοσήσουν και σωθούν με μόνιμες βαριές αναπηρίες, πέρα από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει για την αντιμετώπιση των αναπηριών τους, θα πρέπει να προσμετρηθεί η μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση που θα έχουν οι ίδιοι αλλά και το άμεσο περιβάλλον τους.
• Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
• Δεν είναι η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ο μοναδικός φορέας που ισχυρίζεται όλα αυτά. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό για τη νόσο αυτή και έχει ανεβάσει στο site που διατηρεί, το σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β (e-child).
• Εξακολουθούμε να περιμένουμε την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έτσι ώστε να αποζημιώνεται τουλάχιστον για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως σας είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη επιστολή μας.

Σύμφωνα με τους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει, αν το κόστος ένταξης ενός εμβολίου στο πρόγραμμα είναι μεγάλο, να αναζητήσει τους εναλλακτικούς τρόπους ένταξής του ή να το εντάξει με συμμετοχή όπως συμβαίνει με άλλο εμβόλιο.


«Πιστεύουμε σθεναρά ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου αυτού. Πχ μερική χρηματοδότηση, περικοπή ολική ή μερική από άλλα φάρμακα ή εμβόλια, εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, αριθμός παιδιών κλπ, ώστε αυτό να μην αποτελέσει την αιτία σημαντικής επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης», αναφέρουν, συμπληρώνοντας ότι το εν λόγω εμβόλιο έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο (με πολύ καλά αποτελέσματα όπως ανακοινώθηκε) αλλά και της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, για την ηλικιακή ομάδα των βρεφών, των κάτω δηλαδή του έτους.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, σας επιτρέπουν να αντιληφτείτε το τεράστιο ψυχικό κόστος για την κάθε οικογένεια, που εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο γονικό της καθήκον και να καλύψει το κόστος του εμβολιασμού, παρότι θα το ήθελε και σε αντίθεση με τον Γερμανό πολίτη, για παράδειγμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε το καθήκον της Πολιτείας απέναντι στο Δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα της Ελληνικής οικογένειας», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι παιδίατροι καλούν τον υπουργό να σταθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσει το κόστος του εμβολιασμού, τουλάχιστον όσον αφορά την ένταξή του στην ηλικιακή ομάδα βρεφών κάτω του έτους, δεδομένου ότι το κόστος της θεραπείας σε περίπτωση νόσου, άμεσης και απώτερης, είναι μεγαλύτερο από το κόστος του εμβολίου.

«Η βαριά εφ όρου ζωής αναπηρία ή η απώλεια της ζωής έστω και ενός παιδιού είναι σοβαρή απώλεια για τη χώρα μας αλλά και για την ίδια την οικογένεια», καταλήγουν.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση