Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

9-logoi-gia-tis-epanalamvanomenes-apotyxies-tis-eksosomatikis-gonimopoiisis.jpg

Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά κυήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση µπορεί να φθάσουν ακόμα και το 80% έπειτα από µία ωοληψία και µέχρι την εξάντληση όλων των φρέσκων και κατεψυγµένων εµβρύων που προέκυψαν.

Ακόµα και στις καλύτερες παγκοσµίως µονάδες εξωσωµατικής γονιµοποίησης, όµως, πάνω από το 50% των γυναικών δεν θα µείνουν έγκυοι µε την πρώτη εµβρυοµεταφορά.

Γενικά µιλάµε για επαναλαµβανόµενη αποτυχία εµφύτευσης εάν δεν έχουµε κύηση µετά τη µεταφορά τεσσάρων καλής ποιότητας εµβρύων σε τουλάχιστον τρεις φρέσκους ή κατεψυγµένους κύκλους σε µια γυναίκα µικρότερη των 40 ετών.

Ευτυχώς, μετά τη σωστή διερεύνηση και θεραπεία, η µεγάλη πλειονότητα των γυναικών θα καταφέρει να αποκτήσει παιδί.

Ποια είναι τα βασικά αίτια των επαναλαµβανόµενων αποτυχιών εξωσωµατικής γονιµοποίησης;

1. Ηλικία

Η ηλικία της γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Η γονιµότητα πέφτει σηµαντικά µετά τα 35 έτη και πολύ γρήγορα µετά τα 40 έτη. Όσο µεγαλύτερη η ηλικία της γυναίκας, τόσο λιγότερα ωάρια παράγει κατά τη διέγερση των ωοθηκών και η συχνότητα των χρωµοσωµατικών ανωµαλιών αυξάνεται. Και η ηλικία του άνδρα παίζει παρόµοιο ρόλο. Εως και το 70% των εµβρύων φέρουν συχνότατα γενετικές ανωµαλίες, που οδηγούν στην αποτυχία της εξωσωµατικής γονιµοποίησης.

2. Ανωµαλίες της µήτρας

Η δεκτικότητα του ενδοµητρίου επηρεάζεται από συγγενείς ανωµαλίες της µήτρας, πολύποδες και ινοµυώµατα. Η υστεροσκοπική διερεύνηση της µήτρας και η διόρθωση οποιασδήποτε παθολογίας πριν από την εξωσωµατική αυξάνουν τα ποσοστά κυήσεως. Σε γυναίκες µε πολλές αποτυχίες εµφύτευσης συνιστάται η αφαίρεση πολλών µικρών ινοµυωµάτων, τα οποία διαφορετικά δεν θα αφαιρούσαµε.

3. Υδροσάλπιγγες

Οι διογκωµένες και αποφραγµένες σάλπιγγες συνδέονται µε επαναλαµβανόµενες αποτυχίες εµφύτευσης. Αυτό οφείλεται στην παλινδρόµηση τοξικού υγρού από τις σάλπιγγες στη µήτρα, το οποίο παρενοχλεί την εµφύτευση. Αφαίρεση των σαλπίγγων αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωµατικής.

4. Ενδοµητρίωση

Η διάγνωση της ενδοµητρίωσης καθυστερεί 7-12 χρόνια και αν η ύπαρξή της έχει διαφύγει, µπορεί πολλοί κύκλοι να αποτύχουν. Η κατάλληλη θεραπεία πριν την εξωσωματική, τετραπλασιάζει τις πιθανότητες κύησης.

5. Ποιότητα των εµβρύων

Η εκτίµηση της ποιότητας των εµβρύων είναι µορφολογική και δεν βασίζεται σε αντικειµενικά κριτήρια. Η παρακολούθηση της εξέλιξης των εµβρύων κατά τρόπο µη επεµβατικό (µε το εµβρυοσκόπιο), όπως και η τεχνητή νοηµοσύνη, συµβάλλουν στην επιλογή του καλύτερου εµβρύου, µε θετικά αποτελέσµατα.

6. Προεµφυτευτική διάγνωση

Με τις καινούργιες τεχνικές βιοψίας στο στάδιο της βλαστοκύστης και τη γενετική ανάλυση των εµβρύων µε τη µέθοδο αλληλούχισης νέας γενιάς (NGS) βλέπουµε όλο το γονιδίωµα του εµβρύου και µπορούµε να επιλέξουµε υγιές έµβρυο για µεταφορά.

7. Ανοσολογικοί παράγοντες

Η κύηση είναι η µοναδική περίπτωση στη φύση που η γυναίκα δέχεται ένα σώµα (το έµβρυο) που είναι κατά 50% ξένο προς αυτήν και όχι µόνο δεν το απορρίπτει, αλλά το µεγαλώνει για 9 µήνες και το γεννά. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού της συστήµατος πρέπει να προσαρµοστεί. Δυσλειτουργείες του ανοσοποιητικού συστήµατος θεωρείται ότι ευθύνονται για αποτυχηµένες εµφυτεύσεις.

8. NK κύτταρα δολοφόνοι

Τα κύτταρα δολοφόνοι είναι υποοµάδα των λεµφοκυττάρων, τα οποία προστατεύουν τον οργανισµό από ιούς και βακτήρια. Ο ρόλος των κυττάρων αυτών στην αρχόµενη κύηση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Οι περισσότεροι επιστηµονικοί φορείς δεν συνιστούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες για τα κύτταρα δολοφόνους, όχι µόνο λόγω του κόστους, αλλά και των επιπλοκών τους.

9. Θροµβοφιλία

Η πηκτικότητα του αίµατος αυξάνεται κατά την κύηση. Σε γυναίκες που έχουν θροµβοφιλία η ισορροπία διαταράσσεται και τα αγγεία του πλακούντα θροµβώνονται, µε αποτέλεσµα το έµβρυο να παλινδροµεί. Όσο περισσότερες µεταλλάξεις στα γονίδια της θρόµβωσης φέρει µια γυναίκα, τόσο πιθανότερο είναι, εάν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, να εµφανίσει επαναλαµβανόµενες αποτυχίες της εξωσωµατικής.

Όπως λέει ο κ. Ιάκωβος Σούσης, ιατρός αναπαραγωγής “Είναι πολλοί, διαφορετικοί και σύνθετοι οι παράγοντες που µπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαµβανόµενες αποτυχίες της εξωσωµατικής γονιµοποίησης. Ο ιατρός αναπαραγωγής πρέπει να έχει τη γνώση και την πείρα να διερευνήσει τα αίτια, να αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να βρει την κατάλληλη στρατηγική, χωρίς να υποβάλλει το ζευγάρι στην ταλαιπωρία αχρείαστων εξετάσεων και αµφιλεγόµενων θεραπειών µε υψηλό σωµατικό, ψυχολογικό και οικονοµικό κόστος. Τα τελευταία τριάντα χρόνια που έχω αφιερωθεί στην αντιµετώπιση της υπογονιµότητας έχω διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών καταφέρνει να αποκτήσει παιδί. Βασικός παράγων είναι να µην χάνεται πολύτιµος χρόνος.”

soyshs-iakwvos-gynaikologos-maieythras.jpgΣΟΥΣΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση