Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

genika-gia-tin-kysti-kokkygos.jpg

Η κύστη κόκκυγος είναι μια τσέπη κάτω από το δέρμα της περιοχής του κόκκυγα στην σχισμή ανάμεσα στους γλουτούς και περιέχει τρίχες. Συνήθως δημιουργείται όταν οι τρίχες της περιοχής εισχωρούν κάτω από το δέρμα. Όταν πάθει φλεγμονή κάνει απόστημα και πονάει.

 

 

Επίσης μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια) που από καιρό εις καιρό βγάζουν πύον. Παρατηρείται συχνότερα στους νέους άνδρες, αλλά και σε αρκετές γυναίκες και έχει την τάση να υποτροπιάζει.

Παρατηρήθηκε πολύ έντονα στον Β παγκόσμιο Πόλεμο όταν περίπου 80 000 Αμερικανοί στρατιώτες παρουσίασαν κύστη κόκκυγος καθώς οδηγούσαν για πάρα πολλές ώρες τα τζίπ, φορτηγά και οχήματα σε ακατάλληλους δρόμους με λακούβες και για πολλές ώρες φορώντας τα ιδια ρούχα.

Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε οτι η κύστη κόκκυγος δεν είναι μια πάθηση σοβαρή για τη ανθρώπινη ζωή, αλλά σίγουρα είναι μια δύσκολη πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

Οι κλασσικές θεραπείες για την κύστη κόκυγος

Η θεραπεία της κύστης κόκκκυγος με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, με απλά λόγια δεν κάνουν τίποτα στην κύστη κόκκυγα.

Η θεραπεία με αποστράγγιση του υγρού από την κύστη (αναρρόφηση του πύου) δεν σημαίνει απαλλαγή από την πάθηση. Το φλεγμονώδες έλκος που παραμένει δεν επουλώνεται, λόγω της θέσης, αλλά και του εγκλωβισμού φλεγμονωδών στοιχείων και μικροβίων. Επιπλέον, λόγω των προηγουμένων, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν συρίγγια στην περιοχή, που χρονίζουν (περνώντας περιόδους εξάρσεων και υφέσεων) και δεν επουλώνονται ποτέ. Οπότε μια απλή χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος ( που συνηθίζεται και είναι απαραίτητη στην οξεία φάση ) δεν αρκεί και επομένως ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην κλασσική χειρουργική επέμβαση, ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα του μετεγχειρητικού πόνου, κυρίως λόγω των καθημερινών αλλαγών του τραύματος. Απότοκο του παρατεταμένου οιδήματος, είναι η επούλωση άρα και η αποκατάσταση να καθυστερούν περισσότερο.

Tελευταία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα το LaserCO2 με καλά αποτελέσματα αν και δεν υπάρχει πολύ μακρά εμπειρία. Τόσο η επιλογή όσο και τα αποτελέσματα της κάθε μεθόδου, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού, την ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας και τις τοπικές συνθήκες προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής της κύστης κόκκυγα κατά την επανεπέμβαση ανευρίσκονται τρίχες εκ νέου στο τραύμα, αλλά και επειδή η συχνότητα υποτροπής και επανεπέμβασης είναι μεγαλύτερη στους ασθενείς με έντονη τριχοφυϊα, αμέσως μετά την οριστική επούλωση του τραύματος προχωρούμε σε αποτρίχωση της περιοχής και σε οδηγίες φροντίδας.

 

FilaC. Η πιο σύγχρονη τεχνική για επέμβαση κύστης κόκκκυγος με laser που εφαρμόζεται απο τον Δρ Γιάλβαλη.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη της νέας γενιάς Laser κατέστη δυνατή η ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη αντιμετώπιση των περιεδρικών συρριγγίων και της κύστης κόκκυγα. Έτσι όσον αφορά την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των υποτροπών της, διαθέτουμε πλέον μία εντελώς καινούργια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση Laser. Η τεχνική αυτή η οποία ονομάζεται FiLaC, επιτρέπει με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού την επιτυχή αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα.

Για την τεχνική αυτή η ομάδα μας χρησιμοποιεί το πλέον εξελιγμένο τελευταίας γενιάς μηχάνημα neoVlaser.

 

Χειρουργική Διαδικασία Επέμβασης Κύστης Κόκκυγος

Από μια μικρή τρύπα στο δέρμα, αρχικά εισέρχεται σκιαγραφική ουσία για την χαρτογράφηση της περιοχής που πάσχει και κατόπιν καθαρίζεται ενδελεχώς η κύστη κόκκυγος απο τις τρίχες, συγκρίμματα και φλεγμονώδη ράκη. Σε κάποιες περιπτώσεις και εφόσον κρίνεται απαραίτητο (λόγω πολυπλοκότητας του περιστατικού π.χ. πολλαπλά συρίγγια ή μεγάλη έκταση της βλάβης που δεν χαρτογραφείται) εισέρχεται ένα ενδοσκόπιο (κάμερα) 3mm (μέθοδος Epsit) που μας επιτρέπει να δούμε πανοραμικά και με μεγάλη ευκρίνεια την κύστη και τα συρίγγια και να τα καθαρίσουμε αποτελεσματικά.

Όταν καθαριστεί η κύστη απο τα στοιχεία της φλεγμονής , μια οπτική ίνα laser χρησιμοποιεί την ίδια είσοδο και εκπέμπει ενέργεια και ένταση φωτός σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος και σε ακτίνα 360ο . Με αυτή την εκπληκτική τεχνολογία, η ενέργεια που απελευθερώνεται φτάνει σε όλη την έκταση της κύστης και των συριγγίων και κυριολεκτικά την εξαχνώνει, οδηγώντας αφενός άμεσα στην δημιουργία ινώδους ιστού που γεμίζει το κενό και αφετέρου στην ολοκληρωτική θεραπεία της μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

Πόσο κρατάει η επέμβαση κύστης κόκκυγος.

Η διαδικασία κρατάει περίπου 15 λεπτά έως μισή ώρα, μόνο με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής σε 1 ώρα περίπου είναι πανέτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες. Στη δουλειά του μπορεί να καθίσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

    

Προφυλάξεις μετά απο Χειρουργική θεραπεία με Laser της Κύστης Κόκκυγος

Ο ασθενής είναι πλήρως ανακουφισμένος και δεν έχει κανένα πόνο μετά τη θεραπεία με laser.

Θα υπάρχει μια γάζα για κάποιο διάστημα και αγωγή με αντιβιοτικά, ανάλογα με την περίπτωση πλύσεις του τραύματος και θα μπορεί να κάνει ζεστό ντούς χωρίς φόβο.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να προσέχω μετά την εγχείρηση με laser κύστης κόκκυγος;

Η αποθεραπεία εξαρτάται απο :

 • Την έκταση της ασθένειας πρίν την εγχείρηση
 • Τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων
 • Τη παρουσία μόλυνσης

Θα επανέλθει η κύστη κόκκυγος μετά την επέμβαση;

Υπάρχουν περιπτώσεις που επανήλθε η κύστη κόκκυγος μετά απο την επέμβαση κύστη κόκκυγος με τεχνική FilaC, αλλά είναι σπάνιες. Σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις μια επανάληψη της συνεδρίας με laser δίνει την οριστική λύση. Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με laser με την τεχνική FiLac, φαίνεται να υπερτερεί απο άλλες θεραπείες της κύστης κόκκυγος όσον αφορά τον πόνο και την μετεγχειρητική περιποίηση του τραύματος, έχει όμως τα ίδια ποσοστά υποτροπής, αλλά τονίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις κατάλληλες περιπτώσεις για να έχει μέγιστη επιτυχία. Η τεχνική εξουδετερώνει ολοκληρωτικά τα φλεγμονώδη στοιχεία τα οποία είναι υπεύθυνα για την νόσο και την εξάπλωση της στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι η εμπειρία του χειρουργού και φυσικά η γνώση όλων των τεχνικών.

 

Μετά την επέμβαση κύστης κόκκυγος τι προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε;

Αν και γνωρίζουμε ότι μια πλήρης θεραπεία με λέιζερ με την τεχνική FilaC για την κύστη κόκκυγος είναι αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να τονίσουμε κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε:

 • Καλή υγιεινή στην περιοχή είναι σημαντική για να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης της πάθησης.
 • Θα πρέπει να κρατηθεί η περιοχή καθαρή και στεγνή.
 • Τα υπέρβαρα άτομα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα υποτροπής κρατώντας το σωματικό βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Η πρόληψη για τον ασθενή μπορεί επίσης να σημαίνει αποφυγή της παρατεταμένης καθιστής θέσης ή υπερβολικής επαναλαμβανόμενης πίεσης στην περιοχή του κόκκυγα.
 • Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική αποτρίχωση της περιοχής μετά την επέμβαση βοηθά στην ελαχιστοποίηση των υποτροπών.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Eίναι απλή και σύντομη (διαρκεί 15-30 λεπτά)

Είναι ανώδυνη προσφέροντας άμεσο και οριστικό κλινικό αποτέλεσμα (με βάση τα υπάρχοντα έως σήμερα δεδομένα).

Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και μηδενικό χρόνο ανάρρωσης.

Δεν υπάρχει τραύμα, απαιτούνται σε μερικές μόνο περιπτώσεις ήπιες χειρουργικές αλλαγές.

Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία εκτομή.

Δεν αφήνει καμία ουλή και η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής αυτής της μεθόδου είναι η κατάλληλη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση απο τον χειρουργό που την εφαρμόζει, αλλά και η χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Πηγές

 1. AthensWeekly - Κύστη Κόκκυγος με Laser
 1. Neo V Laser ,
 1. Χειρουργός Κύστη Κόκκυγος Δρ Γιάλβαλης

gialvalis_dimitrios_xeirourgos.jpgΓΙΑΛΒΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση