Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

stomach problem

Η 29η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικού και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO), ο επιπολασμός της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον ακριβή αριθμό που επικρατεί.

Τα ποσοστά κυμαίνονται από 2,5% έως 6,6% στην Ανατολική Ασία έως 13,8% σε 25,8% στη Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το 2005, 4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (ΓΟΠΝ).

Παράγοντες πρόκλησης ΓΟΝΠ

Οι παράγοντες για την αύξηση της ΓΟΠΝ είναι η γήρανση του πληθυσμού (είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), οι κακές διατροφικές συνήθειες(όπως η γρήγορη κατάποση ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα), το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της ΓΟΠΝ δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ενας απλός , αποτελεσματικός και εξαιρετικά γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η χορήγηση κατασταλτικών της παλινδρόμησης όπως τα αλγινικά τα οποία συγκρατούν τα οξέα εμποδίζοντας τα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης μέσα στον θόλο του στομάχου, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Ο μη συστημικός τρόπος δράσης των αλγινικών τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους, στις οποίες θα πρέπει να συστήνονται ως μονοθεραπεία καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή που πάσχουν από καούρα.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση