Μητέρα - Παιδί

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

prowra neogna

Σοβαρή...επιπλοκή προκαλεί σε χιλιάδες πρόωρα νεογνά που γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, η έλλειψη χρηματοδότησης -αλλά πρωτίστως ενδιαφέροντος- για την υποστήριξη δομών που θα μπορούσαν να τα στηρίξουν και να τα προφυλάξουν από τις πρώτες κιόλας ώρες της ζωής τους.

Στην Ελλάδα η λειτουργία Ιατρείων Μακροχρόνιας Παρακολούθησης εξακολουθεί να μην αποτελεί θεσμοθετημένη δράση του ΥΥΚΑ και να επαφίεται στον εθελοντισμό των γιατρών στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ παρά τη σημαντικότητα σίτισης των πρόωρων παιδιών με μητρικό γάλα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν μόνο δύο Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος, μία στο Παίδων "Αγία Σοφία" και μία στο "Έλενα Βενιζέλου", η οποία είναι και η μεγαλύτερη.

Τη ζοφερή αυτή κατάσταση μετέφεραν η Διευθύντρια τη Β' ΜΕΝΝ του "Αγία Σοφία", κα Φανή Ανατολίτου και η Πρόεδρος του Συλλόγου για τη φροντίδα των Πρόωρων Νεογνών, "Ηλιτόμηνον", κα Ελένη Βαβουράκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννητικών Εταιριεών, το οποίο πραγματοποείται από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Τα προβλήματα

Η επόμενη μέρα για ένα ζευγάρι που απέκτησε πρόωρα το μωρό του είναι αρκετά στρεσογόνος και δύσκολη, καθώς οι προσπάθειες μόνο του προσωπικού στα νοσοκομεία δεν αρκούν. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως την ώρα που σε άλλα κράτη σε κάθε νοσηλεύτρια αντιστοιχούν 2 νεογνά προς παρακολούθηση στην ΜΕΘ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 4-5.

"Στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης αυτής στην ποιότητα της φροντίδας που δίνουμε στα νεογνά. Παραμένει άριστη. Κι αυτό γιατί αφενός οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν ευατόν για να νοσηλευθούν με ασφάλεια τα νεογνά, και αφετέρου πάντα γίνεται προσπάθεια να δίνεται προτεραιότητα στις ΜΕΘ, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία τους" τόνισε ωστόσο η κα Ανατολίτου.

Η σημασία οργάνωσης και ενδυνάμωσης των Τμημάτων για τα πρόωρα νεογνά είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 10% των παιδιών, στην Ελλάδα, γεννιούνται πριν συμπληρώσουν τις 32 εβδομάδες κύησης. Κι αυτό είναι κάτι που ελλοχεύει πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ενήλικη ζωή τους, μιας και η προωρότητα συνδέεται με εμφάνιση εγκεφαλικής παράλυσης (σχεδόν 200 ελληνόπουλα βάσει των τελευταίων στοιχείων), αλλά και με άλλου είδους αναπηρίες. 

"Στη χώρα μας δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα Ιατρεία Μακροχρόνιας Παρακολούθησης Πρόωρων Παιδών στα δημόσια νοσοκομεία. Ό,τι γίνεται, γίνεται εθελοντικά και με την ανοχή των Διοικήσεων" είπε η κα Ανατολίτου, εξηγώντας ταυτόχρονα πως δυστυχώς τα δημόσια νοσοκομεία δέχονται μόνο τα παιδιά που έχουν γεννήθηκαν σε αυτά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις για τα Ιατρεία και πως οι γονείς των υπόλοιπων είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιωτικές μονάδες. 

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς μετά τη γέννηση των παιδιών αναφέρθηκε και η κα Βαβουράκη, τονίζοντας πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο και στον τομέα της Πρόνοιας. Μεταξύ άλλων, δε, ανέφερε τα υπέρογκα ποσά που καλείται να πληρώσει ένα ζευγάρι που ζει στην περιφέρεια, σε περίπτωση που το παιδί του θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα για να μπει σε θερμοκοιτίδα. 

Υπογράμμισε επίσης πως τα περισσότερα νοσοκομεία εξακολουθούν να μην έχουν καταψύκτη και παστεριωτές γάλακτος προκειμένου τα πρόωρα βρέφη να σιτίζονται με το μητρικό γάλα, το οποίο και επιστημονικά αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης του ούτως ή άλλως ευαίσθητου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση