Μητέρα - Παιδί

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

taksidi-kata-tin-diarkeia-tis-egkymosynis.jpg

Η διενέργεια ενός ταξιδιού για λόγους ανάγκης η αναψυχής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συχνό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα στην γυναίκα που κυοφορεί σχετικά με το αν επιτρέπεται γενικά να ταξιδέψει ,πότε μπορεί στην εγκυμοσύνη να ταξιδέψει και με ποιο τρόπο να ταξιδέψει.


Όπως επισημαίνει ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Dr. Πεϊτσίδης Παναγιώτης, σε γενικές γραμμές πρέπει να υιοθετηθεί η ιδέα ότι η εγκυμονούσα γυναίκα δεν είναι ασθενής και μπορεί να ταξιδέψει κατά την διάρκεια της κύησης. Παρόλα ταύτα ως είναι γνωστό η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας , είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές η οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της ιδίας και του εμβρύου της που κυοφορεί.
Ποίες έγκυες μπορούν να ταξιδέψουν ;
Οι έγκυες γυναίκες που μπορούν να ταξιδέψουν είναι αυτές οι οποίες δεν παρουσιάζουν επιπλοκές ιατρικούς λόγους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι κυριότερες επιπλοκές είναι οι ακόλουθες:
Аιμορραγία-επαπειλούμενη κύηση στο 1ο τρίμηνο.
Υπερέμεση της κύησης, (έμετοι,ναυτία).
Αποκόλληση πλακούντα (Αιμορραγία σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης).
Διαταραχές αρτηριακής πιέσεως-Υπέρταση.
Γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό πρόωρο τοκετού-(Δηλαδή τοκετός πρίν τις 37 εβδομάδες).
Διαταραχές του πλακούντα-χαμηλός-προδρομικός-διευσδυτικός πλακούντας.
Διαταραχές της ποσότητας του αμνιακού υγρού-Χαμηλά επίπεδα-ολιγάμνιο, Υψηλά επίπεδα-Υδράμνιο, κ.α
Διάφορες ιατρικές αντενδείξεις-ενεργή λοίμωξη, αδυναμία ,κόπωση.
Ο τόπος προορισμού πρέπει να διαθέτει κατάλληλες ιατρικές υποδομές-εξοπλισμένα νοσοκομεία-κλινικές και επανδρωμένα κέντρα υγείας τα οποία είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν πιθανές επιπλοκές και να είναι ικανά να διεκπεραιώσουν έναν επικείμενο τοκετό.
Η έγκυος οφείλει να έχει μαζί της πάντα τις εξετάσεις της την φαρμακευτική αγωγή της καθώς και την καρτέλα παρακολούθησης της κατά την διάρκεια τη εγκυμοσύνης.

Σε ποια εβδομάδα της κύησης είναι πιο ασφαλές το ταξίδι ;
Η πιο ασφαλής περίοδος να ταξιδέψει μια έγκυος σύμφωνα με παγκόσμιες οδηγίες είναι μεταξύ των 18-24 εβδομάδων της κύησης, οι εναπομείναντες εβδομάδες . Οι περισσότερες επιπλοκές στη εγκυμοσύνη παρατηρούνται στις υπόλοιπες εβδομάδες.
Μεταφορικά μέσα και εγκυμοσύνη.
Οδήγηση και εγκυμοσύνη.
Η οδήγηση στη εγκυμονούσα επιτρέπεται αλλά θα πρέπει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, να γίνεται χρήση ζώνης. Τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης καλό θα είναι αν αποφεύγεται η οδήγηση, επίσης να αποφεύγονται τα μακρινά ταξίδια, δύσβατες διαδρομές και απότομες επιταχύνσεις και στροφές. Ασφαλέστερη λύση είναι η οδήγηση να διενεργείται από τον σύντροφο της γυναίκας. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για την χρήση τρένων που διανύουν μακρινές αποστάσεις.
Αεροπλάνο και εγκυμοσύνη.
Πολλές αεροπορικές εταιρίες ζητούν έγγραφη βεβαίωση από ιατρικό προσωπικό για να επιτρέψουν το αεροπορικό ταξίδι σε εγκυμονούσες γυναίκες μετά την 28 εβδομάδα κύησης. Σε γενικές γραμμές επιτρέπεται με προφύλαξη το αεροπορικό ταξίδι μέχρι τις 36 εβδομάδες της κύησης. Χρονοβόρα αεροπορικά ταξίδια κρύβουν κινδύνους θρόμβωση φλεβών των κάτω άκρων, για το λόγω αυτό οι έγκυες γυναίκες οφείλουν να φορούν πιεστικές κάλτσες-καλσόν κατά την διάρκεια του ταξιδιού καθώς και να σηκώνονται από το κάθισμα τους και να περπατούν ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Περιηγήσεις σε υψόμετρα άνω των 3.000 μετρών πρέπει να αποφεύγονται σε γενικές γραμμές.
Πλοίο και εγκυμοσύνη.
Πολλές ακτοπλοικές εταιρίες δεν επιτρέπουν την μεταφορά εγκύων πέραν των 32-34 εβδομάδων της κύησης. Μακρινοί προορισμοί πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και ταξίδια σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας του πλοίου καθώς και να είμαστε σίγουροι ότι το πλοίο διαθέτει κατάλληλες ιατρικές υποδομές.
Γενικοί κανόνες υγιεινής , προφύλαξης και κατανάλωσης υγρών και τροφίμων κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
Πάντα πλένουμε τα χέρια μας προσεκτικά και επιμελώς πρίν την κατανάλωση υγρών και τροφών
Αποφεύγομαι την χρήση μη εμφιαλωμένου και μη επεξεργασμένου θερμικά και χημικά νερού, επίσης συνιστάται η κατανάλωση φρέσκων τροφών, με σωστή θερμική επεξεργασία. κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αποφεύγονται οι νωπές και αλλοιωμένες τροφές, αυτές προκαλούν διαρροικό σύνδρομο (Διάρροια των ταξιδιωτών) με επιβλαβείς συνέπειες για εγκυμονούσα και έμβρυο.
Δεν κάνουμε υπερβολική χρήση χημικών, φαρμάκων και ιωδιούχων σκευασμάτων για απολύμανση κατά την διάρκεια του ταξιδιού, το ιώδιο σε μεγάλες δόσεις διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό στο έμβρυο.
Φροντίζουμε να φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια που επιτρέπουν ξεκούραστο βάδισμα και άνεση στις κινήσεις μας.
Επί παρουσίας ιατρικών προβλημάτων και αποριών πάντα οφείλουμε να συμβουλευόμαστε έγκαιρα τον θεράποντα ιατρό καθώς και της πλησιέστερες ιατρικές υπηρεσίες.
Η έγκυος γυναίκα οφείλει να απολαύσει την διαδρομή και να φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό της έχοντας επίγνωση τον ιδιαιτεροτήτων και των επικείμενων κινδύνων που δύναται να προκύψουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στην διαδρομή αυτή δεν είναι μόνη.

panagiotis_peitsidis.jpgΠΕΪΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση