1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

wefefewfwefwfewfewgf.jpg

Βλέποντας κάποιον που αγαπάς είτε είναι γονέας ή παππούδες η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι συνταρακτική. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή κάποιος αρχίζει να έχει απώλεια μνήμης δεν σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχουν σημάδια της ασθένειας του Alzheimer.

Η γνωστική σύγχυση ή παρακμή θα μπορούσε να είναι περισσότερο ένα σημάδι άνοιας κάτι που δεν είναι το ίδιο με το Αλτσχάιμερ, παρά αυτό που πολλοί άνθρωποι σκέφτονται. Παρόλο που υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές που πρέπει να σημειωθούν.

Παρακάτω υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαφοροποίησης της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας ή τον εαυτό σας να αποκτήσετε το σωστό είδος θεραπείας.
Η άνοια είναι ένας όρος ομπρέλας για πολλές διαφορετικές καταστάσεις - συμπεριλαμβανομένου του Alzheimer.

Η άνοια μπορεί να συνοψίσει πολλές διαφορετικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως σύνδρομο και όχι ως ασθένεια.

«Η άνοια είναι μια γνωστική απώλεια σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής και περιλαμβάνει πολλές ασθένειες», δήλωσε ο George Perry, επικεφαλής επιστήμονας της Consortium Health Brain στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και αρχισυντάκτης του Journal of Alzheimer's Disease. «Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ... ή εξαιτίας ενός ατυχήματος που έχει ως αποτέλεσμα την εγκεφαλική βλάβη ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο».

Εντός της ομάδας αυτής είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των διαγνώσεων άνοιας, σύμφωνα με τον Elise Caccappolo, αναπληρωτή καθηγητή νευροψυχολογίας και διευθυντή της Υπηρεσίας Νευροψυχολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia. Και ενώ οι αιτίες της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστούν (περισσότερο σε αυτό κάτω), η ηλικία μπορεί να είναι ένας μεγάλος παράγοντας.

"Πάνω από το 60 τοις εκατό της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής απώλειας στις Η.Π.Α. οφείλεται στην νόσος του Αλτσχάιμερ", ανέφερε ο Perry.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν έχουν Αλτσχάιμερ.

Αυτό που κάνει την Αλτσχάιμερ μια δύσκολη νόσος να εντοπίσει είναι το γεγονός ότι η κατάσταση επιβεβαιώνεται μόνο με μια αυτοψία.

"Μπορούμε να το διαγνώσουμε όταν κάποιος είναι ζωντανός, αλλά ποτέ δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι μέχρι να πάνε σε αυτοψία και ψάχνουμε για συγκεκριμένες παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πέθαναν από την Αλτσχάιμερ", δήλωσε ο Caccappolo.


Ένα από τα πιο τρανταχτά σημάδια ότι κάποιος μπορεί να έχει το Αλτσχάιμερ είναι η κλασική απώλεια μνήμης βραχυπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται στον τομέα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την εκμάθηση νέων πληροφοριών και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, δήλωσε ο Caccappolo.


Δίπλα στο Αλτσχάιμερ, υπάρχουν τρεις τύποι άνοιας που λένε τα Caccappolo και Perry. Αυτά περιλαμβάνουν αγγειακή άνοια, η οποία είναι όταν κάποιος εμφανίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, η μετωπική αδερμία, μια κατάσταση που συνήθως πλήττει άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, όπου μια πρωτεΐνη που είναι παρόμοια με αυτή του Alzheimer οδηγεί σε απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, και η άνοια Lewy σώματος, όπου αναπτύσσονται πρωτεϊνικές αποθέσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για κινητικές δεξιότητες και αναμνήσεις.

Παράγοντες κινδύνου για την άνοια και την νόσος του Alzheimer

Ένα κομμάτι μιας ανησυχητικής πτυχής της άνοιας και της νόσου του Alzheimer είναι ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός δρομέας ως προς το ποιος είναι πιο ευαίσθητος από άλλους για να αναπτύξει μια ασθένεια που σχετίζεται με την άνοια.

«Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες είναι σποραδικές, δεν έχουν καμία προφανή γενετική αιτία», δήλωσε ο Perry. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική κληρονομικότητα και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις είναι η εκ των προτέρων εκδοχή της νόσου - αλλά μόνο επειδή κάποιος στην οικογένειά σας είχε Αλτσχάιμερ δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσετε και εσείς.

Η Perry τονίζει ότι το Αλτσχάιμερ είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες, πιθανότατα επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες. «Η επικράτηση του Alzheimer διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 60 ετών», είπε.

Επίσης συζητήθηκε εάν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε μορφή άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer, αλλά ο Caccappolo είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό είναι απολύτως αληθές.

"Δεν διαγιγνώσκουμε συχνά την άνοια από το αλκοόλ και δεν είναι γνωστή αιτία. Κάνει άλλα πράγματα χειρότερα, αλλά είναι σπάνιο ότι οι άνθρωποι εμφανίζουν άνοια μόνο από την κατάχρηση οινοπνεύματος », είπε.

Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής γενικά μπορούν να διαδραματίσουν έναν αρκετά μεγάλο ρόλο, δήλωσε ο Perry. Οι υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της καλής διατροφής και της σωστής άσκησης, είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό του κινδύνου για την αντιμετώπιση και αντιμετώπιση άλλων μορφών νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πηγή: huffingtonpost


Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση