Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

greyhairromanou.jpg

Tα γκρίζα μαλλιά συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες, σημειώνει πρόσφατη μελέτη.

“Η γήρανση είναι ένας αναπόφευκτος παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αποτυπώνεται σε δερματολογικά συμπτώματα που σηματοδοτούν την αύξηση του κινδύνου”, αναφέρει η Δρ Ειρήνη Σάμιουελ, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου, η αθηροσκλήρωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών μοιράζονται παρόμοιους μηχανισμούς, όπως οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, οι ορμονικές αλλαγές και η γήρανση των κυττάρων. Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τη συχνότητα της παρουσίας γκρίζων μαλλιών σε ασθενείς με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο και το κατά πόσο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.
Οι ερευνητές, αναλύοντας ένα δείγμα 545 ανδρών, βρήκαν ότι το πολύ γκριζάρισμα συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία και τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου. Η ηλικία, το γκριζάρισμα, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία αναγνωρίστηκαν από τη συγκεκριμένη μελέτη ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για αθηρωματική νόσο. "Η αθηροσκλήρωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών εμφανίζονται μέσω παρόμοιων βιολογικών μονοπατιών και η εμφάνιση και των δύο αυξάνει με την ηλικία”, αναφέρει η Δρ Σάμιουελ. "Τα ευρήματά μας έδειξαν, ότι ανεξάρτητα από τη χρονολογική ηλικία κάποιου, τα γκρίζα μαλλιά υποδεικνύουν τη βιολογική ηλικία του οργανισμού και μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου".
"Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και ενδεχομένως και συνεργασία με δερματολόγους για να μάθουμε περισσότερα για τις αιτιώδεις γενετικές και ίσως και αποτρέψιμες περιβαλλοντικές αιτίες που ευθύνονται για το άσπρισμα των μαλλιών", πρόσθεσε. "Χρειαζόμαστε ωστόσο μία μεγαλύτερης έκτασης μελέτη που να περιλαμβάνει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες για να επιβεβαιώσουμε τη σύνδεση μεταξύ του γκριζαρίσματος των μαλλιών και της καρδιαγγειακής νόσου, σε ασθενείς χωρίς άλλους γνωστούς καρδιαγγειακούς παράγοντες", πρόσθεσε η Δρ Σάμιουελ.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση