Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

vitaminde1.jpg


Η βιταμίνη D, ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιοου» είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό και η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις. Εσείς τι γνωρίζετε για την εν λόγω βιταμίνη;

Ο ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, Ζήλος Αθανάσιος, απαντά σε 7 βασικές ερωτήσεις:

1.    Τί είναι η Βιταμίνη D;
H βιταμίνη D είναι μια “προορμόνη” η οποία συντίθεται από το δέρμα του ανθρώπου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας

2.    Υπάρχουν φυσικές πηγές Βιταμίνης D;
Αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D παρατηρούνται σε διάφορα ψάρια, όπως στο σολομό, στο μπακαλιάρο στη ρέγγα, στον τόνο, στις σαρδέλες και στο σκουμπρί.

3.    Ποια η δράση της Βιταμίνης D;
Η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση διαφόρων ιχνοστοιχείων από το έντερο, κυρίως του ασβεστίου και του φωσφόρου. Επιπλέον συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων τους στα ούρα, ενώ συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στην επιμετάλλωση του σκελετού προφυλάσσοντας από την οστεοπόρωση. Τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν και συμμετοχή της σε διάφορα στοιχεία της άμυνας του σώματος καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

4.    Σε εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποίησα τελευταία διαπίστωσα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Που οφείλεται αυτό και από τι κινδυνεύω;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στον οποίο επικρατεί η εργασία εντός κλειστών χώρων καθώς και η ενδεδειγμένη χρήση αντηλιακών για προφύλαξη από τον καρκίνο του δέρματος έχει οδηγήσει σε μείωση της έκθεση στον ήλιο και τελικά σε χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D. Tα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D αποτελούν από τις κύριες αιτίες οστεοπόρωσης στο δυτικό κόσμο.

5.    Δεν έχω μετρήσει ποτέ τα επίπεδα της Bιταμίνης D. Πρέπει να το κάνω;
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παρατηρούνται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις, καθώς και στην περίπτωση  της παχυσαρκίας. Επιπλέον η χορήγηση διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της Βιταμίνης D. Συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας.

6.    Είμαι έγκυος ή θηλάζω. Έχει νόημα να μετρήσω επίπεδα Bιταμίνης D;
Τόσο η κύηση όσο και η γαλουχία αποτελούν καταστάσεις που μπορεί να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των επιπέδων και η υποκατάσταση σε περίπτωση έλλειψης της έτσι ώστε να επιτύχετε ανεπίπλεκτη κύηση και γαλουχία.

7.    Η υποκατάσταση της Βιταμίνης D γίνεται εύκολα;
Η υποκατάσταση της Βιταμίνης D, έτσι ώστε να βρισκόμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα γίνεται εύκολα με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, συνήθως με χορήγηση από το στόμα. Συζητήστε το θέμα με τον ενδοκρινολόγο  σας.

 

 ZILOS_ATHANASIOS.jpg

Ο ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, Ζήλος Αθανάσιος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση