Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

alcets1.jpg

Έστω και ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα, κατανάλωση η οποία, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες θεωρείται ασφαλής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να αυξάνει  τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας, προειδοποιούν Αυστραλοί ερευνητές.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 900.000 άτομα, διαπιστώνοντας πως όσοι έπιναν καθημερινά ένα ποτό (340 ml μπύρας με 5% αλκοόλ ή 140 ml από κρασί με 12% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) είχαν κατά 8% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή, ενώ, κάθε επιπλέον ποτό την ημέρα, αύξανε επιπρόσθετα τον κίνδυνο κατά 8%. Όπως δείχνει η νέα ανάλυση, στην οποία η μέση παρακολούθηση των συμμετεχόντων ήταν 12 έτη, ο κίνδυνος αφορά εξίσου άνδρας και γυναίκες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, περισσότερες από 100 προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες) μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους περισσότερους ανθρώπους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα νέα στοιχεία, ωστόσο, υποδηλώνουν  ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν πρόκειται για την καρδιακή καρδιακή αρρυθμία. «Παρότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι προστατευτικές για την τροφοδοσία του καρδιακού μυός με αίμα, τα οφέλη τους δεν επεκτείνονται στα ηλεκτρικά τμήματα της καρδιάς, δηλαδή στον καρδιακό παλμό», δήλωσε ο Peter Cristler, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας του Κέντρου Καρδιάς του Νοσοκομείου Alfred.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματά είναι σημαντικά γιατί υποδηλώνουν πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν καρδιακή αρρυθμία.

Παράλληλα συστήνει σε όσους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την εν λόγω κατάσταση να μην πίνουν περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα, με διάστημα πλήρους αποχής τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία, η οποία όχι μόνο προσβάλλει απ’ ευθείας την καρδιά, αλλά αποτελεί και κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JACC.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση