Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

diabkets.jpg
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη. Κι ενώ για τον Τύπου ΙΙ γνωρίζουμε ότι οφείλεται στον "δυτικού τύπου' τρόπο ζωής, δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα "που οφείλεται η αύξηση του διαβήτη τύπου Ι(νεανικός διαβήτης)".


Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, παγκοσμίως, έχουν εξαπλασιαστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Στη χώρα μας περίπου 700.000 - 900.000 άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Όπως δείχνουν στοιχεία* που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Νικόλαος Παπάνας, αν. καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου, Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο επιπολασμός της νόσου στη χώρα μας ανέρχεται σε 9.9% (στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 20-79 ετών), ενώ ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ανέρχεται σε 763.698 (το 1.55% είναι αδιάγνωστοι, το 2.3% αρρύθμιστοι και το 7.8% λαμβάνουν αγωγή).

 

Διαβήτης Τύπου Ι   

Ο διαβήτης Τύπου Ι, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προοδευτικά οδηγεί στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη απαραίτητη στη διαχείριση της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου του αίματος.

Εμφανίζεται κυρίως κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας και σε μικρότερες αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, η ακριβής αιτία του δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, κατά συνέπεια είναι δύσκολο να διευκρινιστεί και η αιτία της αύξησης της συχνότητάς του.

Ωστόσο, βάσει επιδημιολογικών στοιχείων, οι ειδικοί υποθέτουν ότι σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η αυξημένη υγιεινή. Η «υπόθεση της υγιεινής» ισχυρίζεται ότι η πρώιμη έκθεση σε παθογόνα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, και ότι ο σύγχρονος, αποστειρωμένος και με υπερχρήση φαρμάκων τρόπος ζωής, συμβάλλει άμεσα στην αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων (μεταξύ αυτών και του διαβήτη τύπου Ι) και των αλλεργιών.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη  στα σχολεία αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Ν. Τεντολούρης, Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «Λαϊκό, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό εκπαιδευτικών που αρνήθηκαν να δεχθούν ασθενή μαθητή, καθώς δεν γνώριζαν πώς να τον αντιμετωπίσουν.
«Χρειάζονται εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στα σχολεία, για να μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς», τόνισε ο κ. Τεντολούρης.

Απ΄ την πλευρά της, η κ Ανδριανή Βαζαίου, αναπληρώτρια διευθύντρια Παιδιατρικής και Επιστημονική Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων ‘Π & Α Κυριακού αναφέρθηκε σε νέα φάρμακα και ινσουλίνες που αναμένονται, αλλά και στο υβριδικό κλειστό κύκλωμα (τεχνητό πάγκρεας), το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση από τον FDA της Αμερικής και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να εγκριθεί και στην Ευρώπη.

 

*Προκαταρκτικά αποτελέσματα της  «Εθνικής Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ.)» που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Τουλούμη Γιώτα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο  Πανεπιστήμιο και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Εθνικούς πόρους.

 

edeets.jpg

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση