Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

sugarydrinks.jpg

Μπορούν οι Αμερικανοί να κόψουν τα αναψυκτικά; Η απάντηση είναι θετική και ήλθε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Με 24.000 υπαλλήλους, το πανεπιστήμιο θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες- όταν λοιπόν απομάκρυνε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά από όλα τα καταστήματα και τους αυτόματους πωλητές της πανεπιστημιούπολης, έθεσε τις βάσεις για μια νέα έρευνα: να μελετήσει τι μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα που πίνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών σταματήσουν να τα καταναλώνουν.

 

Μόνο χυμοί με φυσικά και όχι πρόσθετα σάκχαρα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι πλέον διαθέσιμα στον χώρο του campus. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων κατανάλωναν έως και ένα λίτρο τέτοιων προϊόντων καθημερινά. Έξι μήνες μετά το δραστικό μέτρο της απαγόρευσης, η κατανάλωσή τους μειώθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο.
Ο Michael Flanders, εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο παραδέχεται ότι κατανάλωνε “τόνους” λεμονάδας και άλλων αναψυκτικών. Όταν όμως εφαρμόστηκε η απαγόρευση και τα αναψυκτικά εξαφανίστηκαν, το ανθρακούχο νερό έγινε η πρώτη του επιλογή. “Οι γευστικοί μου κάλυκες χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν, κατέληξα όμως να απολαμβάνω τον σκέτο καφέ και το ανθρακούχο νερό. Τώρα, οι καφέδες που περιέχουν ζάχαρη και τα αναψυκτικά, μου φαίνονται υπερβολικά γλυκά”, τόνισε.
H αναπληρώτρια διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφής και Παχυσαρκίας του πανεπιστημίου, Elissa Epel, σημείωσε ότι η ίδια και οι συνεργάτες της θέλουν να μελετήσουν αν οι υπάλληλοι που μείωσαν τη συνολική πρόσληψη αναψυκτικών είδαν κάποια αλλαγή στο σωματικό τους βάρος, στην υγεία του ήπατος, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στα τελομερή τους- τις απολήξεις των κυττάρων που συνδέονται με την μακροζωία.
“Είμαστε ένα ίδρυμα δημόσιας υγείας, πώς είναι δυνατόν να βγάζουμε χρήματα από ένα προϊόν που οι ίδιοι μας οι γιατροί λένε ότι προκαλεί μεταβολικό σύνδρομο;”, αναρωτήθηκε η καθηγήτρια Laura Schmidt, που οργάνωσε όλη αυτή την πρωτοβουλία.
Το συγκεκριμένο πείραμα ήλθε σε μια εποχή που έχει φουντώσει ο διάλογος περί της επιβολής φόρων στα αναψυκτικά. Το Μπέρκλεϊ και η Φιλαδέλφεια έχουν ήδη επιβάλει τέτοιους φόρους - στο Μπέρκλεϊ μάλιστα έχουν γίνει ήδη ορατά τα πρώτα αποτελέσματα: Στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος, η κατανάλωση αναψυκτικών μειώθηκε, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση νερού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πολύ πρόσφατα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου, να επιβάλουν φόρους στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη μάστιγα της παχυσαρκίας. Μάλιστα παρουσίασε και ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι μια αύξηση κατά 20% της τιμής των αναψυκτικών, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τη κατανάλωσής τους.
Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ακολούθησαν πρόσφατα και άλλοι φορείς, όπως η Cleveland Clinic και το σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση