Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

apstogia.jpg

Υπέρ της εξατομικευμένης θεραπείας, ακόμα και στη χώρα μας που μαστίζεται από την κρίση, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία»*, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016, στην Αθήνα.

 

Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η ακριβής διάγνωση σώζει ζωές και εξοικονομεί πόρους υπέρ του συστήματος υγείας, καθώς η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου, στη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο ασθενή εγγυάται την αυξημένη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δρόμος για την εξατομικευμένη θεραπεία προϋποθέτει ένα βιώσιμο σύστημα υγείας , ένα ολιστικό σύστημα, όπου –μεταξύ άλλων-  οι ασθενείς έχουν την ευθύνη για την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, οι γιατροί και όλοι οι άλλοι παράγοντες της αλυσίδας αξίας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, η  ιατρική φροντίδα είναι οικονομικά προσιτή και για τους δημόσιους και για τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς και προάγει την υγεία και η εκπαίδευση, πρόληψη και διαχείριση των χρόνιων παθήσεων είναι ευθυγραμμισμένες με την επίτευξη αυτού του στόχου.


Αναφερόμενος στο ρόλο του ΣΦΕΕ τόνισε ότι αποστολή του Συνδέσμου είναι να προστατεύει και να προάγει την υγεία όλων των Ελλήνων.
«Τα φάρμακα έχουν ήδη προσφέρει πολλές σωτήριες λύσεις στους ασθενείς. Τώρα πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις που παραμένουν. Θέλουμε να προωθήσουμε όχι μόνο την έρευνα αλλά και τα αποτελέσματα της έρευνας - τα καινοτόμα φάρμακα – ώστε να φθάσουν στους ασθενείς», επεσήμανε ο κ. Αποστολίδης.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σημερινό οικοσύστημα στο χώρο της υγείας δεν είναι βιώσιμο. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα και στο μέλλον τα συστήματα υγείας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, πηγάζει από την αυξανόμενη αδυναμία του δημόσιου τομέα να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που ο φαρμακευτικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του οικοσυστήματος υγείας, αντιμετωπίζει και αυτός αυξανόμενες πιέσεις.


«Ενώ αυτές οι επιστημονικές πρόοδοι προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία, κανείς τομέας ή φορέας δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που παρέχουν, αν λειτουργεί μεμονωμένα. Μόνο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μπορεί να γίνει πράξη το όραμα του ΣΦΕΕ, που είναι να παρέχεται η σωστή θεραπεία στο σωστό ασθενή στη σωστή στιγμή για τις ασθένειες προτεραιότητας. Όλοι οι τομείς του οικοσυστήματος της υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν το περιβάλλον και τις υποδομές που θα επιτρέψουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της καινοτομίας» , τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τέσσερις σημαντικούς τομείς, στους οποίους μια ολοκληρωμένη προσέγγιση θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας και θα μειώσει το κόστος των νέων φαρμάκων. Αυτοί είναι  η έρευνα για αναγνώριση στόχου και ανάπτυξη βιοδεικτών (αποτελεσματικότητα και ασφάλεια), η  υιοθέτηση καινοτόμου σχεδιασμού κλινικών δοκιμών, η έμφαση στα καινοτόμα φάρμακα και η υλοποίηση.  


 Όσον αφορά στην υλοποίηση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε ότι η επιτυχία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως είναι η ανάπτυξη φαρμάκων, εξαρτάται από την επιχειρησιακή αριστεία σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας, από την πρώιμη έρευνα μέχρι την κανονιστική διαδικασία και την κυκλοφορία στην αγορά. Η ύπαρξη επαρκώς καταρτισμένων δικτύων επαγγελματιών που θα γνωρίζουν όχι μόνο τις πιο πρόσφατες αλλαγές στο τομέα της ειδίκευσής τους, αλλά και το συνολικό πλαίσιο της έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση των βημάτων προόδου που θα γίνονται.

 

«Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους μας και επιδιώκει να μειώσει τη νοσοεπιβάρυνση μέσω της αποτελεσματικής πρόληψης και θεραπείας. Το μοντέλο διαχείρισης του συστήματος υγείας θα πρέπει όμως στο εξής να επικεντρωθεί στην πρόληψη και να στραφεί περισσότερο από την ασθένεια στον ασθενή.
Ο Ιπποκράτης ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα το είχε αναγνωρίσει, λέγοντας: “Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους άνθρωπος είναι αυτός που έχει την ασθένεια, παρά τι είδους ασθένεια έχει ο άνθρωπος”», τόνισε  ο κ. Αποστολίδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

 

*Το συνέδριο διοργανώθηκε για 3η χρονιά από τo Health Daily και τη Boussias Communications

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση