Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

smokingban.jpg

H απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας, εστιατόρια και μπαρ, βοηθά τους όχι και τόσο φανατικούς καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, υποστηρίζει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Μάλιστα, πιο πιθανό να το κόψουν είναι οι νεαροί άνδρες, ενώ ...αμετανόητες εμφανίζονται οι γυναίκες, οι οποίες δεν φαίνονται να κάμπτονται από τις απαγορεύσεις και συνεχίζουν ακάθεκτες το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Health and Social Behavior, στις περιοχές στις οποίες η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκει κανείς λιγότερους νεαρούς, βαρείς καπνιστές. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η απαγόρευση δεν μπορεί να μειώσει, πολλώ δε δεν μπορεί να κόψει τη συνήθεια εκείνων που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα. Αυτό που μάλλον έχουν επιτύχει οι απαγορεύσεις είναι τη μετατροπή των ελαφριών ή περιστασιακών καπνιστών, σε ...θεριακλήδες!
"Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ευκαιριακοί καπνιστές και εκείνοι που καπνίζουν με την παρέα, επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον. Αν δεν μπορούν να καπνίσουν με την παρέα τους, μέσα στο εστιατόριο ή το μπαρ, είναι πιθανό να επιλέξουν να μην καπνίσουν καθόλου”, υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, κ. Mike Vuolo.
Πάντως, τα αποτελέσματα της μελέτης έκαναν τον συνεργάτη της μελέτης, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας της Υγείας των Νέων του Purdue, κ. Brian Kelly, να επισημάνει ότι «οι απαγορεύσεις του καπνίσματος είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχει στα χέρια του ο νομοθέτης για τη μείωση του καπνίσματος στις μικρές ηλικίες”.
Το εντυπωσιακό είναι πως και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί τα υτελευταία χρόνια μείωση του ποσοστού των ευκαιριακών καπνιστών από 6% σε 5,2%. Τα φετινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής αναφέρουν ότι και στη χώρα μας υπάρχει μείωση των καπνιστών. Το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του 2009, που έγινε από την ίδια Αρχή και με την ίδια μεθοδολογία. Άγνωστο παραμένει το αν για τη συγκεκριμένη μείωση ευθύνεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η οποία ισχύει από το 2008/9 ή η οικονομική κρίση...

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση