Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

diaitologoi.jpg

Αργά ή γρήγορα για πολλούς έρχεται η στιγμή που από το μυαλό περνά μια οδυνηρή σκέψη: «χρειάζομαι δίαιτα». Τί πιο ανθρώπινο από το να περιμένει κανείς η δίαιτα αυτή να είναι εύκολη, απλή, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, χωρίς πείνα και, φυσικά, με γρήγορα αποτελέσματα – που συντηρούνται - με ένα μαγικό τρόπο για πάντα!

Τότε είναι που εμφανίζεται μια φίλη ή συνάδελφος ή συνέντευξη γνωστής ηθοποιού με μια θαυματουργή ή/και πρωτοποριακή δίαιτα ή μία αντίστοιχα πρωτοποριακή ή/και μυστική συνταγή ή μέθοδο που θα οδηγήσει στην πιο εύκολη, γρήγορη και μεγάλη (αν όχι και οικονομική) απώλεια βάρους!

Και βέβαια δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα η «επιστημονική τεκμηρίωση» της εν λόγω δίαιτας: τί σημασία έχει αν βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου ή την καλή σου διάθεση (θυμάσαι εκείνη την αδυναμία ή/και τον εκνευρισμό και την κακή διάθεση όταν κόβεις τους υδατάνθρακες;) ή αν όντως φεύγει λίπος ή αν όντως η απώλεια οφείλεται στη «φιλοσοφία της δίαιτας» (γιατί προφανώς αν μειώσεις τη συνολική ποσότητα του φαγητού και των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα χάσεις βάρος – απλά θα έχεις πληρώσει λίγο παραπάνω τη διαφήμιση της «δίαιτας»). Αρκεί να φύγουν τα κιλά. Αν όμως δεν φύγουν; Και αν –το χειρότερο- επιστρέψουν...περισσότερα;

Πολλές φορές, από την άλλη, κυριαρχεί και η λογική – από δική μας εμπειρία ή άλλων «παθούντων» - και αποφασίζει κανείς να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Ποια είναι, όμως, εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει;

Καταρχάς θα πρέπει να έχει επιστημονική γνώση, που να βασίζεται σε έγκυρα και αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα (ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο όγκο ερευνών, διατροφικών συστάσεων και, συχνά αντικρουόμενων απόψεων σχετικά με τη διατροφή και το σωματικό βάρος και την υγεία που δημοσιεύονται τελευταία). Χρειάζεται, επίσης, να είναι έμπειρος, ενημερωμένος για τις εξελίξεις, να δημιουργεί ένα θετικό κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, να ακούει  και φυσικά με την καθοδήγησή του να υπάρχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Επίσης σημαντικότατος παράγοντας είναι και το οικονομικό κόστος.  

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρέπει να «ζυγίζουμε» με ποιον προτιμούμε να συνεργαστούμε: με έναν έμπειρο, επιστημονικά καταρτισμένο διαιτολόγο, που με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο θα μας  βοηθήσει να πετύχουμε την επιθυμητή μείωση βάρους, με κατάλληλη ενθάρρυνση, κινητοποίηση και επιστημονικά τεκμηριωμένη καθοδήγηση και παράλληλο ανθρωπομετρικό έλεγχο (πχ λιπομετρήσεις κ.λπ.), ή με έναν επαγγελματία που είναι μεν πιο «οικονομικός», αλλά οι παροχές του περιορίζονται σε μια εβδομαδιαία ζύγιση, ένα τυποποιημένο διαιτολόγιο και, είτε μια τυπική επιβράβευση, ή μια διαπίστωση του τύπου «δεν έχασες επειδή δεν έκανες αυτά που είπαμε, προσπάθησε περισσότερο την επόμενη βδομάδα» και κλείσιμο του επόμενου ραντεβού (με μια αίσθηση κενού έως και αισθήματος μοναξιάς και έλλειψης κατανόησης του τί πραγματικά χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος).

Ορίστε λοιπόν κάποιες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε για να επιλέξουμε τον κατάλληλο διαιτολογο:

1.    Έχει σχετικό πτυχίο; Και αν ναι ποιο – και σε τί διαφέρει από τα υπόλοιπα;
2.    Τί είδους σεμινάρια / συνέδρια παρακολουθεί; Ποιο είναι το τελευταίο συνέδριο/σεμινάριο που παρακολούθησε;
3.    Πώς δουλεύει; Δίνει διαιτολόγιο, και αν ναι τί είδους; Χρησιμοποιεί κάποιου είδους μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει για καλύτερα αποτελέσματα; Τί κάνουμε αν δεν πηγαίνουμε σύμφωνα με το σχέδιό μας;
4.    Πόσο καιρό ασχολείται; Πόσο κόσμο έχει ήδη βοηθήσει;
5.    Κερδίζει την εμπιστοσύνη μου; Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ την καθοδήγησή του;
6.    Πώς νιώθω μετά από κάθε συνεδρία; Πόσο βοηθήθηκα σήμερα; Τί άλλαξα από τότε που συνεργαζόμαστε;
7.    Πόσο στοιχίζει για μένα ένα λεπτό, υγιές σώμα και μια καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, τώρα, αλλά και στο μέλλον;

Στην αναζήτηση του μυστικού της επιτυχίας:

Κάθε άνθρωπος, είτε υγιής που θέλει να χάσει (ή και να πάρει!) μερικά κιλά, είτε ασθενής που θέλει βοήθεια στην αντιμετώπιση του νοσήματός του, είναι ξεχωριστός, με ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις. Από την άλλη, ο διαιτολόγος που θα εμπιστευτεί θα πρέπει, εκτός από επιστημονική κατάρτιση, συνέπεια και υπευθυνότητα, να διαθέτει και το σύνολο των δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών που να ταιριάζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αλλάξει τη διατροφή και να βελτιώσει την υγεία ή και την εικόνα του. Αυτό είναι το μυστικό για την επιτυχημένη συνεργασία και το θετικό της αποτέλεσμα – φυσιολογικό βάρος, καλή διάθεση, σωματική και νοητική υγεία και ευεξία.

oktoratou_margarita.jpg

ΟΚΤΩΡΑΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση