Άσκηση

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

cyclehiitromanou.jpg

Εξαιρετικά αποτελέσματα, σε συντομότερο χρόνο μπορείτε να πετύχετε αν ακολουθήσετε την Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT), υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ. Η HIIT είναι μια πολύ εντατική μορφή γυμναστικής. Για χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έπρεπε να γυμνάζονται για ώρες, για να επιτύχουν την αύξηση της αντοχής τους. Τα νέα στοιχεία όμως δείχνουν πως, αν γυμνάζεστε με μικρότερες αλλά πιο έντονες ασκήσεις, χρησιμοποιώντας HIIT, θα αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση γρηγορότερα.


Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σκοτίας ανέλυσαν υπάρχουσες μελέτες, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα οφέλη των τακτικών επαναλήψεων ενός ποδηλατικού σπριντ υψηλής έντασης. Βρήκαν λοιπόν, ότι οι λιγότερες επαναλήψεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση.
O Δρ Niels Vollaard, λέκτορας Επιστήμης υγείας και άσκησης στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Φυσικής Αγωγής, τόνισε: "Η έλλειψη χρόνου αναφέρεται συχνά ως ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια, ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν σωματικά ενεργοί. Η υψηλής έντασης άσκηση, έξει αρχίσει να καταπολεμά αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να λαμβάνουν μέγιστα οφέλη υγείας, αθλούμενοι για μικρά χρονικά διαστήματα. Βρήκαμε πως με αυτόν τον τύπο άσκησης βελτιώνεται η καρδιοαναπνευστική λειτουργία, καθώς τα άτομα ολοκληρώνουν λιγότερες σύντομες και υψηλής έντασης επαναλήψεις. Ο βέλτιστος αριθμός των επαναλήψεων είναι μόλις δύο, επομένως οι προπονήσεις υψηλής έντασης μπορεί να είναι πολύ σύντομες, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στα αποτελέσματά τους".
Στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise, οι επιστήμονες βρήκαν ότι μετά από δύο έντονα sprints, καθένα από αυτά βελτίωνε τη συνολική βελτίωση της φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων κατά 5%.
Ο Δρ Vollaard πρόσθεσε: "Για πρώτη φορά, έχουμε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του fitness βελτιώνονται περισσότερο κάνοντας λιγότερες επαναλήψεις ασκήσων υψηλής έντασης. Τώρα πραγματοποιούμε μελέτες για να εξετάσουμε τον φυσιολογικό μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει αυτό το απροσδόκητο εύρημα. "Για να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπoυς να βάλουν την άσκηση στη ζωής τους, πρέπει να εξερευνήσουμε τη βέλτιστη διάρκεια και τον αριθμό των διαλειμματικών σπριντ που μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν με ποδήλατο, αποκομίζοντας τα ίδια οφέλη με εκείνα που θα αποκομίζαμε με άθληση μεγαλύτερης διάρκειας".
Για τα επίπεδα του fitness μετρήθηκαν με το VO2 max -μετράει την ποσότητα του οξυγόνου, που το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει κατά τη διάρκεια έντονης και εκτεταμένης άσκησης και θεωρείται ένας πολύ καλός δείκτης της μελλοντικής υγείας και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
"Μελετώντας ωστόσο και άλλουες δείκτες υγείας και fitness, όπως την αρτηριακή πίεση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, θα αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς τύπους υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης", κατέληξε ο ερευνητής.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση